W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012
Home » Handbal, Reportaje » Trio-ul handbalului românesc la Campionatul European din Suedia

Trio-ul handbalului românesc la Campionatul European din Suedia

romania-handbal-feminin          Handbalul românesc a scris încă o filă din istoria sa, prin prezența la Campionatul European din Suedia. Un turneu în care s-a remarcat prin prezența a trei echipe frumoase și competitive – echipa națională de handbal, cuplul de arbitrii internaționali Diana Carmen Florescu și Anamaria Stoia și familia suporterilor handbalului românesc, adunați în jurul Angelei Ciuciulin Pop.
 
            Acest Campionat European a reprezentat un nou început pentru echipa națională de handbal a României, după încheierea anteriorului ciclu olimpic. Un început marcat de o serie de schimbări, cea mai importantă fiind cea a antrenorului, prin aducerea spaniolului Ambros Martin. Totodată, s-a încercat o integrare a tinerelor jucătoare de valoare, care să poată crește alături de cele cu experiență.
            Având în vedere toate aceste schimbări, problemele medicale, timpul scurt avut la dispoziție pentru pregătire și grupa infernală în care România a fost repartizată, așteptările inițiale au fost rezervate, fapt ce a ajutat echipa să joace fără prea mare presiune și cu multă determinare.
            Însă chiar din primul meci, împotriva Norvegiei, evoluţia echipei a fost una încurajatoare, s-a văzut o echipa unită, determinată, care a reușit să îşi îmbunătățească jocul de la meci la meci. Cu o înfrângere la limită în fața Norvegiei şi trei victorii la scor în faţa Rusiei (campioana olimpică), Croaţiei şi Ungariei, echipa României s-a transformat într-un adversar de temut, care aspira spre careul de ași al Europei. Acest fapt a făcut ca celelalte echipe să caute soluţii suplimentare pentru a contracara jocul României, bazat încă pe căpitanul Cristina Neagu în momentele grele.
         Din păcate, jocul decisiv pentru accederea în semifinale s-a desfăşurat fără o zi de pauză în prealabil, chiar în compania Danemarcei, în faţă căreia România câştigase medalia de bronz la Campionatul Mondial 2015 şi calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio. Oboseală acumulată în rândul titularelor, o zi mai puţin bună a echipei şi o determinare mai rar întâlnită a danezelor a făcut diferenţa între învinsă şi învingătoare, România fiind la un pas mic de prezenţa în semifinală.
 
         La acest campionat european s-a remarcat echipa, coeziunea ei, spiritul de luptă – cu încredere şi multă determinare fiecare jucătoare şi-a însuşit rolul de titulară, atunci când a intrat în teren. Antrenorul Ambros Martin a încercat să dea şanse tuturor jucătoarelor să evolueze în fiecare meci, iar această încredere a fost răsplătită de handbaliste cu evoluţii bune şi foarte bune.
  15592606_728104004010677_411513674_n         Aşa cum ne-a obişnuit de ani de zile, Cristina Neagu a fost şi de această dată cea mai bună jucătoare a României şi nu doar, fiind declarată cel mai bun inter stânga al turneului. De asemenea s-a clasat pe poziţia a treia în topul marcatoarelor, având cu 2 meciuri mai puţin decât primele două clasate. Denisa Dedu a confimat încă o dată forma foarte bună în care se află, o evoluție ce a propulsat-o în topul portarilor, pe locul şase, cu un procentaj de 38%. Aceasta a reuşit să închidă foarte bine poarta României alături de Paula Ungureanu. Gabriella Zsucs şi Crina Pintea au reuşit să refacă cu succes duo-ul apărării centrale, care a pus mari probleme adversarelor, cele două aflându-se şi în topul celor mai bune apărătoare.
           Ana Maria Iuganu şi Cristina Florica au reuşit să treacă peste emoţiile primului turneu final şi timpul scurt de acomodare cu echipa şi au reuşit să acopere foarte bine postul de extremă stânga, după accidentările titularelor din turneele precedente. Laura Chiper şi Aneta Udristoiu s-au completat foarte bine în extremă dreapta sau inter dreapta, atunci când a fost nevoie. După un debut în forţă Melinda Geiger a suferit o accidentare care a forţat-o să nu mai poată evolua la formă maximă, însă a încercat să suplinească prin multe pase decisive.
            Deşi venea după o perioadă mai grea, Eliza Buceschi a reuşit să ajute echipa în multe momente, fiind principala marcatoare a aruncărilor de la 7 m. Oana Manea a rămas acelaşi pivot greu de oprit, fiind foarte bine secondată de Crina Pintea, care a evoluat foarte mult în ultimul an şi de Florina Chintoan, un pivot mobil, care şi-a arătat polivalența, jucând inclusiv pe postul de extremă, atunci când a fost necesar.
           În cadrul acestui turneu tânăra Mădălina Zamfirescu a devenit unul din oamenii de bază ai apărării echipei României şi o jucătoare importantă în atac, dovedind că poate juca pe orice post la linia de 9 metri.
          Deşi au fost folosite mai puţin în primele meciuri, Cristina Zamfir şi Cristina Laslo s-au remarcat în cadrul ultimului meci, fiind principalele marcatoare şi totodată, cele care au contribuit decisiv la câştigarea acestuia, fapt ce confirmă încă o dată valoare lor incontestabilă. Devotamentul pentru echipa națională al Cristinei Zamfir, care a reușit golul victoriei cu prețul unei accidentări spune mai mult decât alte cuvinte…
          Introduse în ultimul meci, cel pentru locurilr 5-6, Yuliya Dumanska şi Laura Popa au reuşit să treacă peste emoţii, având evoluţii frumoase, Yuliya remarcându-se prin apărarea celor 2 aruncări de la 7 metri.
 
          Cu toate că mereu gândul sportivilor este la medalii, acest meritoriu loc 5 în Europa reprezintă un prim pas spre obţinerea unor medalii viitoare şi o confirmare a valorii handbalului românesc. Totodată, acest european a reprezentat o experienţă deosebită, aşa cum ne-au declarat Gabriella Zsucs, Crina Pintea, Mădălina Zamfirescu şi Ana Maria Iuganu.
15592339_10208146270880667_740253621_n
         Gabriella Szűcs - ” Este o onoare şi în acelaşi timp o bucurie să participi la o asemenea competiţie, să reprezinţi ţară…am fost într-o grupă grea, am făcut tot posibilul să mergem mai departe şi să oferim bucurie suporterilor noştri minunaţi şi nouă înşine.
Eu/noi vroiam să sărbătorim cu medalie…dar sunt foarte mândră de echipa mea şi sunt foarte bucuroasă că Cristina Zamfir nu s-a rănit.
          Mulţumim galeriei, suporterilor, membrilor familiei pentru încurajarea, suportul şi dragostea care o primim.  Doresc tuturor Sărbători de Crăciun liniştite şi binecuvântate şi La Mulţi Ani!”
          Mădălina Zamfirescu – ” Din punct de vedere al mentalului m-am simţit excelent, am simțit o determinare incredibilă, având o echipa puternică în spate care m-a împins să fiu persoana de astăzi! Atmosfera acestui european m-a ambiţionat mai mult că niciodată, să dau tot ce am mai bun. Cu siguranţă viitorul va fi de partea mea!
Am certitudinea că noua generație va fi una redutabilă, care îşi va lasă amprenta în handbalul mondial!
            Crina Pintea - ”E prima dată când merg la un campionat Mondial sau European și mi-a părut rău că s-a terminat această perioadă. Am cunoscut oameni noi, oameni frumosi cu suflet mare, care mereu vor ramane in inima mea. Sunt foarte fericită că am reușit să îmi fac treaba, chiar și mici  greseli, dar în mare parte am reușit. Datorită încrederii care mi s-a oferit, am putut fi eu…”
            Ana Maria Iuganu” A fost o experiență minunată, emoționantă, cu lucruri bune și cu speranțe mari pentru viitor!! HAI ROMÂNIA!!”

15631263_10211429463795205_2100814573_o

         Delegarea cuplului de arbitrii Diana Carmen Florescu şi Anamaria Stoia la Campionatul European din Suedia a întregit realizările handbalului românesc din ultima perioada şi totodată bucuria iubitorilor de handbal, care îşi doresc cât mai multe prezente româneşti în competiţiile internaționale.
        Acest cuplu de arbitrii se află în topul celor mai bine cotate la nivel internaţional, valoarea lor fiind recunoscută chiar prin nominalizarea în cadrul celor mai importante competiţii din ultimii ani. Diana şi Anamaria arbitrează împreună din anul 2002 şi au participat constant la multe turnee finale, cele mai importante fiind: Jocurile Olimpice – 2012; Campionatele Europene – 2010, 2012, 2014, 2016(finală mică); Campionatele Mondiale – 2009, 2013, 2015; Campionatele Europene de juniori U17 – 2005, 2007(finală mică), 2009; Campionatele Mondiale de tineret – 2010, 2014; Liga Campionilor – 2013 (finală), 2014 (semifinală Final Four); Cupa Cupelor – 2010 (finală); Cupa EHF – 2009 (semifinală); Challenge Cup – 2009 (finală), 2012 (finală).
            Cu toate emoţiile inerente unui turneu de mare anvergură, Diana şi Anamaria au avut evoluţii foarte apreciate pe întreg parcursul campionatului, fapt ce a dus la nominalizarea acestora pentru a arbitra finală mică a turneului, dintre Danemarca şi Franţa. Acest turneul european a reprezentat o experienţă deosebită pentru cuplul nostru de arbitrii, aşa cum ne-au declarat Diana şi Anamaria:
rou-florescu_diana-carmen-01
            Diana Carmen Florescu - ”Am avut emoţii la început, până am terminat cu examenele, apoi lucrurile au intrat pe făgaşul normal…au început meciurile!  În prima zi nu am avut meci, am fost doar arbitrii de rezervă…pt noi a fost foarte bine, deoarece am avut ocazia să vedem toate cele 4 echipe înainte să arbitrăm în grupa de la Stockholm.cAm arbitrat 4 meciuri: Suedia-Slovenia, Germania-Polonia, Serbia -Olanda şi meciul care ne-a adus atâta bucurie: Danemarca-Franţa!
            A fost un campionat european reuşit pentru noi! Arbitrajul românesc a fost la înălţime! Cred că secretul acestei realizări a fost faptul că am reuşit să ne detaşăm cât de cât de stresul unei competiţii de o aşa mare importanță! Să nu uităm că meciurile la un campionat european sunt foarte grele pentru că echipele sunt de valoare apropiată! Ne bucurăm că am fost cotate printre cele mai bune cupluri la acest Euro! ”
            Anamaria Stoia - ” După primele zile de minicurs, testări, prelucrări ale regulamentului şi vizionari, a venit ziua plecării spre oraşele ce urmau să găzduiască jocurile din grupe. Noi am rămas la Stockholm, aşteptând cu nerăbdare începerea turneului.
           Emoţiile primului joc (Slovenia- Suedia) au dispărut treptat, odată cu fluierul de început. A fost bine, am ieşit de pe teren cu sentimentul că am debutat cu bine, feedbackul observatorului, colegilor şi al oamenilor din jur fiind unul pozitiv. Deşi Suedia pierdea primul său meci în faţa miilor de suporteri, atmosfera din timpul meciului a fost una deosebită. Publicul trăia cu intensitate reuşitele şi eşecurile propriei echipe.
           A urmat meciul dintre Germania şi Polonia, după o mutare de la Stockholm la Khristianstad. O nouă sală, alte echipe valoroase. Un meci dificil, deoarece se apropia terminarea jocurilor din grupe, iar echipele erau dornice de victorie şi de acumularea punctelor. A câştigat Germania şi uşor, uşor se conturau grupele principale, din care făcea parte şi echipa României. Am urmărit toate meciurile naţionalei şi ne-am bucurat pentru rezultatele fetelor.
  rou-stoia_anamaria-01          O ultimă deplasare, cea către Gotheborg, ne-a adus şi al treilea meci al nostru, cel din grupele principale, între Serbia şi Olanda, fără prea mari emoţii pentru Olanda, care se îndrepta vertiginos spre semifinale. Aşteptarea următoarei delegări era cu atât mai apăsătoare, cu cât numărul de jocuri se restrânsese, iar cu toţii ne doream să arbitrăm în fazele superioare ale competiţiei.
           Coincidența a făcut ca, în momentul aflării delegării noastre la finală mică (Danemarca-Franța), să ne aflăm în compania colegelor noastre din Rusia (cele care au arbitrat finală). Bucuria a fost imensă şi odată cu ea apăreau, bineînţeles şi emoţiile ultimului şi celui mai important moment din parcursul nostru la acest turneu.
            Felicitările şi susţinerea morală a celor prezenţi, cât şi a celor de acasă au contribuit la evoluţia noastră la acest Campionat European. ”
            Participarea arbitrilor Diana Carmen Florescu si Anamara Stoia la acest Campionat European din Suedia, si mai ales arbitrarea finalei mici poate fi considerată o nouă recunoaștere a valorii arbitrajului românesc, cele doua doamne putând fi considerate un cuplu de referință pentru colegi și viitori arbitri.
                Familia suporterilor handbalului românesc a fost din nou la mare înălţime, pe tot parcursul turneului, indiferent de locaţie. Aceştia au făcut tot posibilul să fie alături de fete în fiecare moment, să se facă simţiţi şi auziţi. Ei sunt cei care în multe momente au împins echipa de la spate prin susţinerea şi entuziasmul lor. Sunt oameni deosebiţi ce merită toată aprecierea şi respectul.
               Handbalul românesc a fost, este şi va rămâne în elită mondială, pentru că sportivii noştri sunt înzestraţi nativ cu calităţi deosebite. Atât timp cât toţi membri acestei mari familii vor fi dedicaţi şi vor lupta pentru dezvoltarea şi perfecţionarea acestei discipline sportive, rezultatele deosebite şi constanţa nu vor întârzia să apară, iar România va reuşi să fie prezenţa mereu pe podiumurile mondiale.

 

Foto:  Uros Hocevar, swe2016.ehf-euro.com/videos-photos, arhiva personala Gabriella Szucs, Diana Carmen Florescu, Carmen Doandesi,

 

Leave a Reply

© 2024 Jurnal Sportiv. All Rights Reserved. Autentificare

- Designed by Marius TRANDAFIR

ziare | sportul.com | Bloguri, Bloggeri si Cititori | ziare.org