W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012
Home » Editoriale, Volei » Nu întotdeauna David îl învinge pe Goliat

Nu întotdeauna David îl învinge pe Goliat

 Radu Adrian Bejan jurnalsportiv.ro Poveştile, relatările istorice şi biblice sunt şi subiecte motivante, care de cele mai multe ori, sunt date ca exemple. Relatarea istorică şi bilbică dintre David şi Goliat este ştiută mai de toată lumea, un impuls al tinereţii, al dorinţei au fost net superioare experienţei, mărimii şi forţei.

Un tânăr devine rege după o “minune”. Izbânda lui David este un exemplu pentru mulţi dinte noi. Şi în viaţa de zi cu zi, în politică şi în sport, un “David” poate să-l învingă pe “Goliat”. Ce-i drept, e nevoie şi de factori “ajutători”, voinţă, inteligentă, curaj, dorinţă, si de ce nu, tupeu în sens pozitiv. În sport se poate intampla de multe ori ca o echipă mai slab cotată să încurce o echipă favorită, pentru ca sportul nu se joacă pe hârtie, e pe reguli, pe voinţă, pe inteligenţă şi pe fizic. Sportul e înţeles de cele mai multe ori greşit, măsurat pe cote de pariuri, pe bugetul echipelor, în loc să se ţină cont de aspectul cel mai important, sportivul în sine. Că sunt echipe favorite care se impun, e adevarat, dar sunt şi formaţii mici care compensează prin dorinţa sportivilor, dăruirea până la extrem, prin sacrificiu.

Am să relatez, în cele ce urmează, pe scurt, un exemplu din volei în care “Goliat” a surclasat întâmplarea istorica. La partida dintre Ştiinţa Bacău şi Dinamo Kazan, era nevoie de un efort “supraomenesc” o echipă unită şi plină de determinare pentru a învinge formaţia din Rusia. Dinamo Kazan, campioana Rusiei în ultimele trei sezoane şi lidera grupei F în Champions League, va fi numită codat “Goliat”, iar Ştiinţa Bacău, echipa aflată pe ultimul loc în grupă, cu un buget şi campionat net inferior, va prelua numele de “David”. Rusoaicele, cu un “gigant” de-al lor atât la propriu cât şi la figurat, Gamova (2.02 metri), au tratat jocul foarte profesionist şi au câştigat lejer partida disputată la Sala Sporturilor Bacău. Ţin foarte mult la formaţia băcăuană, dar am rămas dezamăgit de felul cum elevele antrenate de Florin Grapă au cedat mental jocul. Cu doar câteva scăpări nu poţi face minuni, nu te poţi impune daca nu eşti încrezător în forţele proprii. În teren nu există mingi câştigate în funcţie de salariul jucătoarelor, în funcţie de numele lor, ci doar acţiunea în sine şi determinarea câştigă jocul. Se poate să dai totul şi să pierzi, să ai ghinion – cum spun sportivii, să te fure arbitrii, cum motivează unii o înfrângere (a nu se înţelege că aşa s-a motivat înfrângerea de cei de la Ştiinţa), dar nu poţi să fi învingător dacă nu crezi cu adevărat în ceea ce faci. Adevăratul David  a crezut în forţele sale, în determinarea sa, şi nu a ţinut cont de numele, de mărimea adversarului, de victoriile sale.  Refuz să cred că fetele de la Ştiinţa nu vor să câştige, nu vor să lupte, nu vor să arate că pot mai mult. Eu cred în profesorul Florin Grapă şi în majoritatea dintre aceste fete, în talentul lor, în pregătirea lor, în munca lor. Dar daca ele nu cred, nu lupta, nu pun pasiune în ceea ce fac, este irelevant ce cred eu. Total irelevant…

Ştiinţa mai are de disputat două jocuri în Champions League şi este pe ultimul loc în grupă. Aş vrea ca fetele să se mobilizeze în aceste două partide, să “fure” din caracterul lui David şi să-l surclaseze pe “Goliat”. Dar fără voinţă şi încredere în forţele proprii nu se poate…

 

Etichete:, , , , , ,

Articole asemanatoare

Leave a Reply

© 2024 Jurnal Sportiv. All Rights Reserved. Autentificare

- Designed by Marius TRANDAFIR

ziare | sportul.com | Bloguri, Bloggeri si Cititori | ziare.org