W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012
Home » Bacau, Editoriale, Inot, International, Locale » Echipa de handbal feminin Stiinta Bacau este in “coma profunda”

Echipa de handbal feminin Stiinta Bacau este in “coma profunda”

Radu-Adrian-Bejan-jurnalsportiv.ro_ O echipa ce a castigat campionatul de 9 ori, cu 5 Cupe ale Romaniei, care a disputat o finala de Liga Campionilor si are un trofeu de Cupa a Cupelor, se zbate in anonimat in cea de-a doua divizie de handbal feminin. Echipa antrenata de Costel Oprea si Constantin Hornea a terminat sezonul pe locul 9 in clasamentul diviziei A 2, seria A, din 11 formatii inscrise in competitie.

Se spune ca istoria unui club reprezinta de fapt caracterizarea mentalitatii de joc a clubului respectiv. Sunt echipe de traditie care supravietuiesc atragand jucatori datorita dorintei de victorie a clubului. Din nefericire, cu timpul, sunt si echipe care cad grozav, care devin anonime. Consider ca este si cazul clubului bacauan care in ultimii ani face concurenta echipelor din subsolul diviziei inferioare de handbal.

Desi mi-am propus la inceputul activitatii mele sa vad mai mult partea pozitiva a fenomenului sportiv, de multe ori raman cu un gust amar in ceea ce priveste implicarea celor din fenomen.

Echipa Stiinta a fost ultima data in Liga Nationala de handbal feminin, in sezonul 2009-2010, retrogradand apoi in esalonul secund. A urmat apoi o promovare si a aparut peste noapte echipa CSM Bacau, care a jucat in locul Stiintei in Liga Nationala (si cum a aparut asa a si disparut), dar in acelasi timp s-a pastrat si aceasta formatie cu traditie, care a jucat in continuare in esalonul secund. In anul 2013, antrenorul de atunci, Ion Arsene a fost demis dupa ce a terminat pe locul 8 in clasamet. In locul sau a fost instalat ca antrenor principal, fostul secund, Costel Oprea, iar ca antrenor secund a venit Constantin Hornea.

Cu acelasi nucleu de jucatoare, clubul bacauan a terminat pe locul 7 in clasament (daca memoria mea nu-mi joaca feste), asadar doar un mic progres in clasament fata de sezonul precedent.

In vara anului 2014, clubul bacauan a pierdut 3 jucatoare de baza care si-au incercat norocul in Liga Nationala, fiind aduse in completare alte jucatoare.

Urmeaza strict o parere personala nespecializata, despre aceasta echipa si marii sai conducatori.  Recunosc faptul ca nu am fost decat la cateva meciuri, 5 sau 6, dar mi-am facut o parere clara inca din turul campionatului si in retur n-am mai calcat la sala la meciurile Stiintei. In meciurile pe care le-am vazut, am ramas impresionat de echipa intr-un singur meci, cel castigat in fata formatiei Activ Plopeni. In restul partidelor am vazut o echipa fara vlaga si cu putin potential. Nu-mi place si nici nu sunt genul sa nominalizez, dar aici fac o exceptie. Am remarcat doar doua jucatoare in aceste partide vizionate, pe Iulia Faig, singurul transfer cu adevarat reusit, si pe Diana Rau, un copil bland in pofida numelui de familie. La Iulia Faig mi-a placut cel mai mult ambitia de joc, un stil dracesc de a ataca poarta adversa, fara teama de contactul cu adversarul. Aceasta fata de doar 19 ani, care joaca pe postul de pivot, a avut si procentaje foarte bune. Pe Diana Rau am vazut-o foarte putin la divizie, dar am remarcat “foamea” de handbal, tehnica si inteligenta aceastei jucatoare. Despre celelalte jucatoare nu ma pronunt individual pentru ca nu am tocmai cuvinte bune, iar eu mi-am propus sa nu dau in jucatori.

Acum o sa trec la antrenorul principal, care dumnealui stie handbal, iar eu nu (sunt putin ironic aici). Se poate veni, desigur, cu o idee gen ca a fost an de reconstructie. Asta cu anul de reconstructie e teorie maxima, practic, 6-7 fete printre care si cateva titulare au fost si sezonul trecut, asa ca reconstructie ar fi mult spus. Daca era tot nucleul nou adus, atunci da, chiar nu cred ca se mai putea discuta ceva de acest sezon pentru ca iti trebuie timp sa faci un mecanism sa mearga si mai ales la divizie poate fi an experimental. Jocul a lasat mult de dorit, s-au pierdut multe meciuri la o diferenta mare de scor chiar pe propriul teren.

Dupa un meci pierdut acasa de Stiinta, in fata formatiei Danubius Galati, pierdut la 16 goluri diferenta, am facut doua specificari in articolul despre meciul respectiv care l-au deranjat pe antrenorul Costel Oprea. Dumnealui s-a simtit ofensat de putinul meu spirit critic (alti colegi din breasla au fost mult mai virulenti) si am primit doua mesaje “dubioase” de la domnia sa. De fapt, dumnealui a tinut sa scrie si comentariu la articol si doua sms-uri, nu care cumva ca eu sa nu citesc mesajul dumnealui: “Va respect ca… (dubioase aceste 3 puncte dar trecem peste) individ! In materie de handbal… ocoliti.ma!”(A pus punct dupa ocoliti). De ocolit l-am ocolit, dar nu datorita acestui mesaj, ci dupa alte 3 meciuri “acasa” m-am convins ca echipa nu mai merita atentia mea. Acum sunt nevoit sa specific aceasta intamplare pentru ca indiferent de dorinta domnului profesor Oprea, eu nu il mai pot ocoli. Din punctul meu de vedere locul 9 e un rezultat urat (ca sa nu spun altfel) si teoretic antrenorul raspunde de rezultatele echipei, iar “materia” handbal poate fi abordata de oricine iubeste acest fenomen.

Nu vreau sa se interpreteze ca domnul Oprea este responsabil de caderea Stiintei, ar fi o aberatie, dar repet, antrenorul raspunde de rezultate. Consider ca sunt multe lucruri care au dus la declinul acestei echipe, subiectul fiind extrem de complicat. De asemenea, nu contest calitatea de pedagog al domnului profesor, cu acordul  dumnealui am asistat la cateva antrenamente si pot spune ca nu degeaba a fost profesor la Centrul de Excelenta.

Dar sa revenim la clubul Stiinta. Dupa logica mea simpla, antrenorul Ion Arsene a fost demis ca a terminat pe locul 8 din 14 echipe, domnul Oprea a dus echipa pe locul 9, dupa cum arata clasamentul Diviziei A, seria A, la data de 1 mai 2015, asa ca evident imi trece intrebarea daca presedintele de club il va da afara pe principalul de acum? La o demisie de onoare a domnului Oprea, marturisesc ca nu m-am gandit ca o optiune, dar orice este posibil. Ca raspuns la intrebare, cred ca presedintele de club (totodata si antrenorul sectiei feminine de volei) nu doreste mare lucru din handbalul feminin bacauan (dovada clasamentele din ultimele sezoane) asa ca e posibil ca domnul Oprea sa mai aiba o incercare si la anul.

Indiferent ce se va intampla pe viitor, cert este ca handbalul feminin bacauan este in “moarte clinica” si nu stiu daca poate fi resuscitat. Cand un mecanism merge prost (eu asa consider cand vad locul 9 in clasmentul diviziei a doua) sunt si vinovati. Eu nu sunt specialist, sunt doar un simplu privitor, asa ca intreb opinia publica: – Cine sunt vinovatii pentru situatia in care a ajuns echipa bacauana?

Nota: Acest articol este scris de un “nespecialist”, rog “specialistii”  in cauza sa sune la numarul de contact al site-ului sa stim si punctul lor de vedere.

 

Etichete:, ,

Articole asemanatoare

Leave a Reply

© 2024 Jurnal Sportiv. All Rights Reserved. Autentificare

- Designed by Marius TRANDAFIR

ziare | sportul.com | Bloguri, Bloggeri si Cititori | ziare.org