W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012
Home » Editoriale, Fotbal, International » Este Manchester United cel mai mare club de fotbal din lume?

Este Manchester United cel mai mare club de fotbal din lume?

Radu-Adrian-Bejan-jurnalsportiv.ro_ Premier League este considerat printre primele campionate din lume, cu jucatori foarte valorosi la cluburi foarte valoroase. Louis van Gaal, Daley Blind si Radamel Falcao au facut o afirmatie indrazneata referitor la clubul din Manchester, si anume ca United este cel mai mare club din lume. Oare afirmatia lor chiar are un argument solid?

Am fost atent la tranzactiile facute in ultimele zile in Premier League si mi-a sarit in ochi o afirmatie, pe alocuri hazardata, mentionata in presa britanica. Pe 30 august, odata cu reusita transferului lui Marcos Rojo de la Sporting Lisabona, Louis van Gaal a explicat de ce jucatorul nu poate evolua imediat la clubul din Manchester: “Sunt managerul celui mai mare club din lume, dar nu pot schimba legea”, facand referire la faptul ca argentinianul este implicat intr-un proces si se asteapta solutionarea acestuia. Dar nu motivul e interesant, ci faptul ca olandezul a facut referire la Manchester ca fiind cel mai mare club din lume.

Daley Blind, un alt olandez ce a semnat cu Manchester a facut o afirmatie asemanatoare: “De abia astept sa lucrez cu van Gaal la cel mai mare club din lume”. Dar nu numai el, chiar si Radamel Falcao a specificat acelasi lucru: “Manchester United este cel mai mare club din lume si este evidenta determinarea de a urca din nou in top”.

Si acum marea intrebare: chiar este Manchester United cel mai mare club din lume?

Pot sa inclin ca nu motivand, bineinteles, cu argumente raspunsul meu.

Este drept faptul ca Manchester United are cele mai multe titluri de campioana in Anglia (20 la numar, 11 Cupe ale Angliei, 4 trofee de Cupa Ligii si 20 de Supercupe ale Angliei castigate ( Community Shields). Cat priveste cupele internationale, Manchester United are 3 trofee Champions League (1968, 1999, 2008), o Cupa Uefa (1991), o Supercupa Uefa (1991) si doua Cupe Intercontinentale (1999, 2008).
Impresionant, asa-i? Doar ca mai sunt cluburi si in Anglia si in alte tari din Europa, cu “C.V.” poate la fel de impresionant, daca nu si mai si. Bayern Munchen, Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid, FC Liverpool, Juventus Torino sunt doar alte nume mari cu performante de invidiat la nivel de cluburi.

De exemplu, daca Manchester United este considerat cel mai mare club din lume, ce sa mai spunem de Bayern Munchen (cu 24 de titluri de campioana in Germania si 5 trofee Champions League) si Real Madrid, cu cele mai multe trofee de Champions League (10 la numar), cel mai ravnit trofeu intercluburi.

Dar, din nefericire, fotbalul este un business si nu strica sa-ti cresti standardul afirmand lucruri pompoase. Doar ca este o vorba: la pomul laudat sa nu te duci cu sacul. Cu tot respectul pentru un club cu traditie si pentru iubitorii acestei echipe, nu cred ca sunt argumente solide sa afirmi ca Manchester United este cel mai mare club din lume, cand echipa termina pe locul 7 in Premier League, fara niciun trofeu castigat in acel sezon si fara drept de a participa in cupele europene. Nici coeficientii UEFA nu ajuta la afirmatia lui van Gaal, clubul englez fiind pe locul 6, cu 42000 de puncte mai putine fata de Real Madrid, ocupanta locului 1.

Din punctul meu de vedere, sportul este frumos pentru ca nu are doar o echipa fanion in lume, indiferent de fenomen, fotbal, handbal baschet, etc. Traditia poate avea un rol important in ceea ce priveste cota unei echipe, dar sa definesti doar una pe sport ca fiind cea mai buna din lume e o nedreptate pentru fair-play-ul sportiv fata de celelalte echipe cu traditie si rezultate.

Acest editorial este doar un exemplu ca laudele interne pot fi multe, nu doar un specific romanesc (cum accentuam noi de cele mai multe ori), dar indiferent de traditie si faima, ultimele rezultate pot umbri un club. Fie el si Manchester United…

 

Etichete:, , , , , , , , ,

Articole asemanatoare

Leave a Reply

© 2024 Jurnal Sportiv. All Rights Reserved. Autentificare

- Designed by Marius TRANDAFIR

ziare | sportul.com | Bloguri, Bloggeri si Cititori | ziare.org