W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012
Home » Editoriale, Handbal, National » Handbal feminin: Remarca tristă a lui Gheorghe Tadici despre comportamentul fetelor noastre

Handbal feminin: Remarca tristă a lui Gheorghe Tadici despre comportamentul fetelor noastre

romania handbal feminin Postul de televiziune Dolce Sport l-a contactat telefonic pe fostul antrenor al naționalei României de handbal senioare pentru a-și exprima opinia legată de jocul România-Spania. Printre altele, Gheorghe Tadici a făcut și o remarcă tristă despre comportamentul unora dintre jucătoare.

A fost zarva mare după meciul pierdut de România în fața Spaniei la Campionatul Mondial de handbal feminin desfășurat în Danemarca. Tricolorele au dominat 25 de minute de joc, apoi s-au tăiat lamentabil în fața unei echipe care a început ezitant, dar a continuat să lupte până la fluierul final. România a fost surclasată cu 26-18 de Spania, un rezultant aparent șocant.

Pe mine nu m-a surprins deznodământul, doar scorul final, prea aspru din punctul meu de vedere. Am văzut în dese rânduri că putem avea momente superbe, iar apoi să dublăm sau chiar să triplăm cu momente oribile, semn că sunt și câteva lucruri extrem de delicate la echipă.

Imediat după joc, postul care are exclusivitate de transmitere a Campionatului Mondial de handbal feminin, Dolce Sport, a prezentat și câteva opinii ale persoanelor aflate în studio, Narcisa Lecușanu și Ștefan Birtalan. Narcisa Lecușanu a făcut câteva precizări legate de tactică, sau mă rog, de lipsa unei tactici clare a antrenorului suedez, Thomas Ryde, având câteva nemulțumiri ferme.

De cealaltă parte, Ștefan Birtalan a fost un adevărat domn, precizând doar că la acest joc Spania a fost echipa mai bună. Simplu și la obiect. Moderatorul emisiunii avea să intre în direct și cu fostul selecționer, Gheorghe Tadici, acesta vorbind în stilul caracteristic despre meci. Fostul selecționer a fost și dânsul nemulțumit de tactica suedezului, spunând că ar trebui să ne lase în pace.

A urmat apoi un moment teribil de sinceritate, Gheorghe Tadici precizând un adevăr crunt. La un eveniment al naționalei (nu a făcut referire precisă la dată  sau locație, dar din câte a lăsat de înțeles era la un restaurant), unele dintre jucătoare au intrat prea bine în atmosferă. Gheorghe Tadici a menționat că a venit barmanul la el și l-a întrebat dacă să le dea fetelor și a doua, și a treia … și a patra. Momentul a fost hazliu pentru mine în primă fază, prin prisma exprimării plastice a domnului profesor, menținut timp de câteva secunde și de moderatorul emisiunii (al cărui nume mărturisesc că nu mi-a rămas întipărit în memorie). Acesta a întrebat, ori din inocență (puțin probabil),  ori din prostie sau pentru a clarifica exact situația, ce să le dea barmanul fetelor? Domnul profesor repetă din nou, să le dea pe-a doua, pe-a treia, pe-a patra. Iarăși moderatorul întreabă ce anume trebuia să le dea barmanul fetelor (de parcă nu a înțeles toată țara ce putea să le dea un barman), la care domnul Tadici are un moment de contemplare.

Probabil și-a dat seama că a scos un porumbel din gură și a predat ștafeta Narcisei Lecușanu. Și dumneai a fost evazivă în răspuns, știa despre ce e vorba dar nu vroia sa aprofundeze subiectul. Domnul profesor o intreabă ceva de genul: “Mai ții minte ce ți-am spus atunci? Ce să facem noi cu fetele astea?” La care Narcisa Lecușanu a răspuns: “Altele nu avem!”. Apoi fosta jucătoare a precizat despre ce a fost vorba, fetele și staff-ul tehnic erau la o petrecere.

Din acest “episod”, nemenționat până acum, tind să cred că sunt și jucătoare care au exagerat puțin la acea petrecere. Nu știu exact cadrul evenimentului, dar teoretic vorbim de niște jucătoare profesioniste, iar prin simplul fapt că domnul profesor a menționat acest eveniment, e clar că unele au deviat de la comportamentul sportiv. Spun doar unele, pentru că Gheorghe Tadici nu a specificat exact care sunt acele jucătoare și nu am motive să cred că tot lotul a procedat la fel,  probabil au fost și persoane la acel eveniment care au fost mai cumpătate.  Deși s-a menționat de abia acum de acest aspect, înclin să cred că mai sunt jucătoare în lotul actual care au fost prezente la acel episod, altfel precizarea domnului profesor nu ar fi avut temei.

Foarte mulți l-au criticat pe Gheorghe Tadici când a fost antrenorul naționalei, l-au făcut dinozaur, comunist și nu mai știu eu cum, dar, din simpla mea observație, dumnealui mereu a pus suflet la echipa națională și a lucrat cu ce a avut, bun sau mai puțin bun. Din punctul meu de vedere și dumnealui a greșit la acest episod, trebuia făcut public imediat dupa eveniment, dacă vorbești acum când nu se mai poate face nimic, nu faci altceva decât să superi niște persoane care au crezut în aceste fete.

Nu vreau să fac tam-tam din acest aspect, nu judec, dar după ce am auzit de acest episod, voi încerca să nu mai am mari emoții la acest Campionat Mondial. Vreau să fac precizarea că voi susține în continuare echipa națională de handbal feminin, cunosc unele persoane prezente acolo și știu pasiunea și dedicarea lor totală pentru ceea ce fac. Rămân totuși cu un gust amar, că încă nu avem o mentalitate pregătită pentru înalta performanță. Poate unii vor considera că exagerez, ce dacă au șprițuit și ele puțin? Cum era? Cu a doua, cu a treia, cu a patra…

Teoretic nu e mare paguba, dar un sportiv profesionist (nu ca mine simplu butonist de la tastatura) înțelege perfect ceea ce spun, și anume, că trebuie să fii cumpătat la anumite aspecte. Măcar pentru că ești într-un mediu sportiv și într-un loc public, dacă nu ții la organismul tău.

A mai fost un moment neplăcut pentru mine, dar acesta a fost din timpul meciului. Dolce Sport a prezentat o secvență cu  antrenorul secund al naționalei, Costică Buceschi spunând foarte rapid câteva sfaturi despre joc, la timeout.  Era vizibil faptul ca erau câteva jucătoare total deconectate de la meci și mi-am amintit de un moment similar petrecut pe timpul mandatului lui Gheorghe Tadici, la partida pierdută de România cu Polonia. Domnul profesor discuta cu patos, tot la un timeout, și unele fete râdeau, se hlizeau sau se întorceau cu spatele. Pentru mine, acest comportament este absolut deplasat care te distrage de la mesajul antrenorului.

Despre acest aspect am discutat cu o persoană din cadrul Federației Române de Handbal și mi s-a dat imediat replica, spunându-mi că aceste jucătoare nu sunt roboți și asta nu înseamnă că dacă erau cu spatele sau zâmbeau, nu erau atente. Teoretic, poate fi și asta o părere, dar când le văd pe norvegience, pe daneze și alte echipe naționale, montate total la antrenor în acele puține secunde de pauză, tind să cred că la noi e problema.

Și lipsa asta de focusare e importantă, să nu uităm faptul că noi avem dese momente de blocaj psihic și asta nu o inventez acum, s-a dovedit în multe jocuri că avem multe minute fără gol marcat și nu doar datorită replicii puternice a adversarului întâlnit.

Probabil acest editorial va fi evitat de persoanele prezente la Campionatul Mondial, dar mi-ar plăcea să primesc un raspuns pentru “tupeul” meu de a menționa un subiect neplăcut. Vreau ca acest raspuns să fie dat în următoarele partide, printr-un joc bun prestat de fetele noastre.

Nu trebuie făcut acum o dramă despre înfrangerea cu Spania și nu cred că ajută cu ceva dacă ne apucăm să criticăm actualul antrenor. Mă îndoiesc teribil că lui Thomas Ryde îi place să piardă. Avem calificarea asigurată în optimi indiferent de rezultatele ultimelor doua partide din grupa. Nu ar strica însă si niște rezultate pozitive pentru moralul fetelor, dar și pentru un adversar teoretic mai accesibil în faza următoare a competiției.

Nu sunt specialist și scopul acestui editorial nu e de a împroșca cu noroi în echipa națională de handbal feminin. Pentru mulți specialiști sunt un anonim și nu-mi place să ies în evidență. Totuși, nu pot să nu-mi exprim dezamăgirea la auzul celor spuse de Gheorghe Tadici. Dacă nu avem un comportament adecvat, e clar că suferim și la capitolul mentalitate de învingător.

Mă bucur că echipa națională are mulți suporteri, dar oare nu sunt momente când punem prea mult suflet în ceva ce nu putem controla noi? Indiferent de ce spune lumea despre comportamentul și jocul acestor sportive (inclusiv subsemnatul), singurele care pot găsi cu adevărat soluții sunt chiar jucătoarele. Au demonstrat în dese rânduri că ne pot face bucurii imense. Chiar dacă un rezultat bun ține de mulți factori, cred cu tărie că primul care contează e factorul mental, pentru că talent și valoare avem (deși unii spun că nu). Având pregătire mentală corespunzătoare putem trece de propriile limite și bariere. E un adevăr general valabil, nu doar în sport…

Hai România!

Foto: arhiva frh

 

Etichete:, , , ,

Articole asemanatoare

Leave a Reply

© 2024 Jurnal Sportiv. All Rights Reserved. Autentificare

- Designed by Marius TRANDAFIR

ziare | sportul.com | Bloguri, Bloggeri si Cititori | ziare.org