W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012
Home » Bacau, De vorba cu juniorii, Locale, National, Volei » Ioana Senteș: “Din punctul meu de vedere, voleiul este cel mai frumos sport”

Ioana Senteș: “Din punctul meu de vedere, voleiul este cel mai frumos sport”

Ioana Sentes Clubul CSS Bacău are un parcurs foarte bun în seria A din cadrul Campionatului Național de volei divizia junioare. Elevele antrenate de Traian Șnel  au 7 victorii în 7 partide și au doar un singur set pierdut.

Vă prezentăm un amplu interviu cu Iulia Ioana Senteș, căpitanul echipei de volei junioare CSS Bacău.

  Nume, prenume: Senteș Iulia Ioana.

Data nașterii: 27.02.1997.

Echipe la care a evoluat sau evoluează: CSS Bacău (divizia speranțe, cadete și junioare).

Postul: ridicător.

 Antrenori: Traian Șnel și Dumitru Matanie.

În prezent, elevă în clasa a-XI-a la Colegiul Național “Gheorghe Vrănceanu”.

 

 Jurnalsportiv: – Ioana, ați avut un sezon reușit în grupa de calificare la volei junioare 1. Având în vedere că ești căpitanul echipei, spune-mi câteva calități pe care le are formația băcăuană.

Ioana: – Știu că am avut un sezon reușit, dar cred că putem și mai bine, mă refer din punct de vedere al jocului. Nu cred că echipele care sunt în grupa noastră ne-au pus în dificultate de fiecare dată, dar totuși am luat în serios fiecare meci. Suntem unite, ne ajutăm una pe alta chiar dacă avem probleme ce nu țin de echipă. Ne-am pus niște obiective, să ajungem cât mai departe și cred că fiecare vrea să le îndeplinească. Toate ne dorim același lucru și asta contează foarte mult, deoarece practicăm un sport de echipă.

Jurnalsportiv: – Din ce am văzut, sunt și calități individuale la fiecare, calități care vă ajută ca echipă. Este un lot mai complet față de anul trecut?

Ioana: – Da, avem și o jucătoare mai experimentată, Alexandra Blaga, care s-a alăturat lotului anul acesta. Cred că ne-a adus un plus de experiență și ne ajută foarte mult, ținand cont că a jucat și la divizia B. Sfaturile ei sunt binevenite. Cum ați spus, sunt și caractere individuale care ajută echipa să funcționeze mai bine. Unele fete au nevoie de încurajari, de puțina ceartă să se poată mobiliza și sunt fete care ridică moralul echipei.

Jurnalsportiv: – În turneele semifinale ajung echipe mai bune valoric. Sunt premise pentru o evoluție mai bună față de sezonul precedent?

Ioana: – Da, așa cred. Noi ne pregătim și am înțeles de la domnul profesor că este posibil să facem un turneu amical cu niște echipe din afara grupei noastre. Sper la lucrul acesta, pentru că de fiecare dată când am mers la semifinale, problema noastră a fost că am întâlnit diferite echipe care aveau un alt mod de joc. Aici am putea îmbunătăți, să jucăm cu mai multe echipe ca să nu mai fim atât de șocate când vedem un alt stil de joc.

Jurnalsportiv: – Acum, spune-mi ceva despre tine, cum ai ajuns să practici volei?

Ioana: – Domnul profesor Matanie, care a fost primul meu antrenor, făcea preselecție prin școli. Căuta fete de vârsta surorii mele. Ea era în clasa a VI-a, eu în a-IV-a, dar cum părinții mei nu au făcut niciodată diferența între noi două, m-am dus și eu să văd cum e.

Jurnalsportiv: – Ai încercat și alte sporturi?

Ioana: – Am făcut karate, înot și dansuri de societate, dar nu foarte mult timp. Toate aceste sporturi le-am făcut înainte de volei.

Jurnalsportiv: – Ai 7-8 ani de volei, ce crezi că te definește pentru acest sport? Din punctul meu de vedere, ridicătorul trebuie să aibă și o gândire mai amplă a lucrurilor.

Ioana: – Normal (zâmbește). Sunt anumite lucruri care mă caracterizează. Sunt o persoană liniștită, cred că e nevoie ca ridicător să limpezești jocul. Când e agitație prea multă, să liniștești oarecum apele. Faptul că sunt un ridicător stângaci are importanță, acesta fiind atuul meu. Postul meu necesită o coordonare foarte bună a jocului și cred că mă pricep la acest lucru, îmi place să leg lucrurile ca un puzzle.

Jurnalsportiv: – Cum te-ai caracteriza tu ca persoană?

Ioana: -  Nu-mi place sa mă cert cu oamenii. Îmi place să fac lucruri care îmi stimulează mintea, să citesc, să fac puzzle-uri și să învăț. Mă consider o persoana normala, nu fac lucruri ieșite din comun.

Jurnalsportiv: – Am vazut că sunt diferențe în jocul tău. În unele jocuri ești foarte calmă și în alte jocuri parcă nu îți găsești ritmul. Ține mult și de adversar sau depinde și dacă îți iese bine jocul la început?

Ioana: – Cred că ține și de adversar. Când e un adversar foarte puternic, atunci altfel te concentrezi. Pur și simplu așa sunt eu, depinde și de ziua respectivă. Daca nu-mi ies lucrurile la încălzire, mă agit pentru că simt că lucrurile nu vor ieși cum trebuie, iar fetele au nevoie de mine. Automat dacă eu nu joc bine, nici ele nu-și pot face jocul.

Jurnalsportiv: – Pari o fire mai emotivă la prima vedere. Crezi că practicarea unui sport de echipă te poate ajuta la o mai ușoară integrare într-un grup?

Ioana: – Pe mine m-a ajutat, semnificativ chiar. Când eram mai mică, eram și mai timidă. Nu eram un copil foarte deschis, îmi făceam mai greu prieteni, îi alegeam foarte bine. Cred că sportul m-a ajutat să cunosc mai multe tipuri de caractere și să citesc oamenii mai ușor. Asta cred că mă va ajuta mult în viață. Sunt recunoscătoare că fac acest sport. Mi-a conturat caracterul și chiar m-a ajutat să devin mai sociabilă.

Jurnalsportiv: – Pe lângă volei, știu că tratezi școala foarta serios, chiar ai spus că îți place să înveți. Asta presupune și o dedicare, dar și o gestionare foarte bună a timpului. Cum ai reușit să gestionezi și școala și voleiul?

Ioana: – Da, dar îți faci timp pentru lucrurile pe care le crezi importante. Mi-am propus niște obiective. Nu prea ies în oraș și așa îmi găsesc timp. Îmi fac un plan să știu ce fac astăzi, să știu ce fac mâine și așa reușesc să fac față.

Jurnalsportiv: – Deși esti în clasa a-XI-a, ai început deja să te axezi și pe ce facultate vei urma după terminarea liceului. Ai ales Medicina, ce te-a determinat să faci această alegere?

Ioana: – Îmi place să ajut oamenii și cred că Medicina este o meserie de viitor. Tot timpul o să fie nevoie de medici. Îmi oferă și o oarecare siguranță că dacă mă țin de treabă o să reușesc, dar pur și simplu îmi place să citesc articole despre Medicină. Nu a fost o decizie greu de luat pentru că celelalte domenii nu m-au atras niciodată atât de mult.

Jurnalsportiv: – Revenind la sport, sportul de echipă generează și amintiri frumoase. Crezi că vei păstra din prieteniile legate în volei?

Ioana: – Eu așa sper. Am legat niște prietenii foarte frumoase practicând acest sport. Sper din tot sufletul să le păstrez pentru că sunt persoane minunate, mai ales că am trecut și prin momente frumoase și prin momente mai grele împreună.

Jurnalsportiv: – Sunt convins că ai avut și un “ajutor” în ceea ce faci. Spune câte ceva și despre persoanele care te-au susținut.

Ioana: – În primul rând familiei mele, părinții și sora mea m-au susținut foarte mult în lucrul acesta. Chiar dacă au fost momente când am vrut să cedez, să îmi fie și mie mai ușor, să am mai mult timp,  mi-au arătat avantajele față de tinerii care nu practică un sport. În al doilea rând, vreau să mulțumesc antrenorilor, domnului profesor Matanie, care a fost primul meu profesor, dar și actualului meu antrenor, domnul Traian Șnel. Dumnealui ne este tot timpul alături și ca să folosesc un citat pe care ni-l spune adesea: “Locul de muncă este a doua familie”.

Jurnalsportiv: – Cum ai defini tu voleiul? Dacă ar fi să descrii unei persoane care nu știe nimic despre acest sport, ce i-ai spune?

Ioana: – I-aș spune că merită să înveți să joci volei. Este un sport în care trebuie să te dedici trup și suflet. Cred că este un sport “curat” pe care toata lumea ar trebui să-l încerce. Din punctul meu de vedere, voleiul este cel mai frumos sport.

Jurnalsportiv: – Mulțumesc de amabilitate Ioana și mult succes în ce ți-ai propus pentru viitor!

Ioana: – Vă mulțumesc!

 

Etichete:, , , , ,

Articole asemanatoare

Leave a Reply

© 2024 Jurnal Sportiv. All Rights Reserved. Autentificare

- Designed by Marius TRANDAFIR

ziare | sportul.com | Bloguri, Bloggeri si Cititori | ziare.org