W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012
Home » National, Volei » Ciprian Dârnescu: “Suntem în obiectiv, dar ne dorim o clasare cât mai bună și să ne îmbunătățim jocul”

Ciprian Dârnescu: “Suntem în obiectiv, dar ne dorim o clasare cât mai bună și să ne îmbunătățim jocul”

scm-pitesti-volei-feminin-1 Echipa SCM Pitești este nou promovată în prima divizie de volei feminin. Clubul piteștean a obținut 14 puncte după 13 etape disputate și are șanse mari să își realizeze obiectivul propus, salvarea de la retrogradare. Clubul are un antrenor tânăr, la prima experiență ca principal la o echipă de senioare, dar foarte cunoscut la nivel de junioare. Ciprian Dârnescu a avut amabilitatea să ne acorde un amplu interviu, in care ne vorbeste despre echipa pe care o pregătește, dar și despre experiența sa ca antrenor.

Jurnalsportiv.ro: – Spuneți-ne câteva cuvinte despre  echipa SCM Pitești.

Ciprian Dârnescu: – O echipă nou promovată pe care am încercat să o formăm în vară, destul de târziu, având ca obiectiv salvarea de la retrogradare. După un început bun de campionat, suntem în grafic și ne dorim o clasare cât mai bună, în mare parte obiectivul fiind îndeplinit. Fiind pe fuga a fost foarte greu să formăm această echipă.  În momentul în care m-am hotărât să preiau echipa, clubul avea doar 4 fete sub contract. Am încercat să aduc și fete pe care le cunosc  și care mai erau libere în momentul respectiv, dorind să avem un grup cu care să începem pregătirea.

Jurnalsportiv.ro: – Ați spus că pentru  acest sezon obiectivul este evitarea retrogradării, dar având în vedere că aveți și fete tinere in lot, vă propuneți să formați și jucătoare?

Ciprian Dârnescu: – Sigur ca da!  Avem un mixt între jucătoare tinere și cele cu experiență, care nu poate fi decât benefic pentru creșterea celor tinere.  Eu, ca și antrenor, îmi doresc să promovez cât mai mult jucătoarele tinere românce, să aibă o echipă unde să joace.

Jurnalsportiv.ro: – Cum a fost turul de campionat pentru echipa dumneavoastră?

Ciprian Dârnescu: – A fost greu pentru că eram o echipă noua, formată destul de târziu. Am început foarte bine, obținând puncte importante în meciurile cu echipe de nivelul nostru. Am făcut meciuri bune împotriva echipelor aflate în prima parte a clasamentului. Din păcate, am avut parte și de niște sincope, de meciuri pierdute acasă. Sperăm ca în retur, prin mai multă muncă, să recuperăm punctele pierdute.

Jurnalsportiv.ro: – Dumneavoastră ați lucrat și la Târgu Mureș cu fete tinere, cu junioare mai exact. Cum este acest pas, de la junioare la Divizia A, unde nivelul  este cu totul diferit?

Ciprian Dârnescu: – Este diferență de abordare mai mult pentru ca voleiul este același. La echipele de junioare se pune mai mult accent pe promovare, pe însușirea tehnică a elementelor, pe când la o echipă de senioare primează foarte mult rezultatul și îndeplinirea obiectivului.

Jurnalsportiv.ro: – Trebuie o răbdare aparte când lucrați cu jucătoare tinere?

Ciprian Dârnescu: - Sigur că da! Trebuie multă-multă răbdare și mai multă muncă individual și colectiv. De asemenea, le trebuie multe meciuri tari, experiență și încredere, care se câștigă în timp. Nu le poți dobândi în 3-4 luni.

scm-pitesti-volei-feminin-2Jurnalsportiv.ro: – Sunteți mulțumit de rezultatele pe care le-ați avut în turul campionatului?

Ciprian Dârnescu:- Ținând cont de situația care era când am preluat echipa, pot să spun că sunt mulțumit, dar ținând cont de cum au evoluat lucrurile se putea și mai bine. Suntem în obiectiv, dar ne dorim o clasare cât mai bună și să ne îmbunătățim jocul, atât individual cât și în echipă. Am obținut victorii frumoase și am făcut meciuri bune. Trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ, să știm unde ne este locul și să muncim în continuare.

Jurnalsportiv.ro: – Partea financiară este o problemă general valabila în sportul românesc. Ați găsit stabilitate la echipa SCM Pitești?

Ciprian Dârnescu:- Din punctul acesta de vedere nu am avut până acum niciun fel de probleme. S-au îndeplinit toate dorințele în limita bugetului aprobat. Când am preluat echipa erau tot felul de suspiciuni, ca la orice echipă nou promovată, că s-ar putea să nu se primeasca banii. Ne străduim să oferim aceasta stabilitate ca pe viitor să ne fie mai ușor în a aduce jucătoare la echipă. O stabilitate financiară dă încredere, oferă sportivului o anumită siguranță în care poți să muncești si să dai totul în teren.

Jurnalsportiv.ro: – Sunteți un antrenor tânăr. A fost o dorință de a trece la următorul nivel când ați preluat echipa din Pitești?

Ciprian Dârnescu:- Sigur că da! Mă bucur că cei din conducerea clubului au avut încredere într-un antrenor tânăr, cum ar trebui să aibă mai multă lume în România.

Jurnalsportiv.ro: – Au fost și emoții la debut ca antrenor principal la o echipă de senioare?

Ciprian Dârnescu:- Pot spune că n-am avut nicio emoție din momentul în care ne-am format lotul.

Jurnalsportiv.ro: – Sunt momente cand un antrenor își pune la îndoială anumite decizii?

Ciprian Dârnescu:- Bineînțeles! În momentul în care ceva nu iese bine, e normal să ai anumite îndoieli vis-a-vis de deciziile pe care le-ai luat.

Jurnalsportiv.ro: – Considerați că inspirația de moment, de a schimba un jucător sau tactica de joc, este importantă pentru un antrenor?

Ciprian Dârnescu:- Lumea o vede ca pe o inspirație, în schimb eu aș spune că fiecare schimbare de tactică și de jucător este o consecință a ceea ce vedem noi în timpul antrenamentului și în timpul meciurilor. Uneori poate să iasă, alteori nu. Dacă nu iese, e o neinspirație a antrenorului și daca iese e inspiratie.  În momentul in care am ales să facem o schimbare, am ales pentru ca a funcționat la antrenamente.

Jurnalsportiv.ro: – Care a fost cel mai frumos meci făcut de SCM Pitești în campionat?

Ciprian Dârnescu:- Cel mai frumos meci a fost cel cu echipa din Lugoj, în care am jucat foarte bine și am câștigat toate punctele. Din punct de vedere emoțional a fost cel cu Târgu Mures,  pentru că a fost prima etapă pentru noi și pe lângă asta a fost și implicarea emoțională pe care o aveam față de lumea de acolo. Deși am pierdut, am mai facut meciuri bune și împotriva Blajului și cu CSM București. Chiar daca diferența de experiență a fost mare, noi am jucat volei.

Jurnalsportiv.ro: – Un joc bun poate ridica moralul unei echipe?

Ciprian Dârnescu:- Da! Cu altă atitudine se abordează antrenamentele, în alt mod vii la sală și cu altă plăcere accepți munca.

Jurnalsportiv.ro: – A fost un astfel de moment și la echipa din Pitești?

Ciprian Dârnescu:- Toată lumea a știut că avem ca și obiectiv salvarea de la retrogradare. Primele 5-6 etape am jucat nemaipomenit, chiar dacă s-au pierdut meciuri, după care a apărut o oarecare relaxare. A contat și intensitatea campioantului, în luna noiembrie am jucat 10-11 meciuri, ceea ce este foarte mult. Pe final de tur au apărut și accidentările și nu am mai reușit să avem aceeași constanță.

Jurnalsportiv.ro: – Fetele vor avea vacanță de Crăciun și Revelion?

Ciprian Dârnescu:- O să avem câteva zile de Crăciun și de Revelion. E normal, ținând cont că avem și pauza competițională foarte mare. Au și ele nevoie de odihnă, de o relaxare psihică, să se deconecteze de toată munca și monotonia ce este în sport.

scm-pitesti-volei-feminin-3Jurnalsportiv.ro:- Pe viitor doriți să realizați mai mult la această echipă?

Ciprian Dârnescu: – Da! Totul depinde și de bugetul care va fi alocat de consiliul local și de sponsori. Sperăm să devenim o prezență constantă în prima ligă, să reînnoim tradiția voleiului din Pitesti, pentru că Dacia Pitești era o forță pe vremuri și lumea a uitat. E nevoie de câțiva ani de stabilitate, o echipă de mijlocul clasamentului din punctul meu de vedere, ca mai apoi să poți forța si locurile fruntașe.

Jurnalsportiv.ro: – Puteți să faceți o scurtă caracterizare despre dumneavoastră?

Ciprian Dârnescu:- Asta  este greu (râde). Prefer să-i las pe alții să vorbească, dar cu numele lor nu cu pseudonime pe tot felul de forumuri unde toți sunt deștepți.

Jurnalsportiv.ro: – Aveți o bogată experiență ca antrenor la loturile nationale de junioare.

Ciprian Dârnescu:- Da, din punctul tuturor de vedere eu sunt fără experiență la nivelul diviziei A, dar în schimb am 10 ani în spate în care am lucrat de la minivolei până la nivel de divizia A (secund), cu copii de 7-8 ani și până la sportivi consacrați de loturi naționale. Și încă un aspect: am lucrat direct nu am fost un simplu spectator.

Jurnalsportiv.ro: - Din punctul dumneavoastra de vedere, Romania are talente în voleiul feminin?

Ciprian Dârnescu:- Sigur că da! Nu sunt foarte multe,  dar sunt. Cu oarecare atenție se pot descoperi și mai multe talente și se pot developa mult mai bine.

Jurnalsportiv.ro: – Cu fetele tinere de la Pitești, continuați oarecum munca de la Târgu Mures în a crește fete tinere?

Ciprian Dârnescu:- Da! După echipa din Târgu-Mureș cred că avem echipa cea mai tânără, cu cele mai multe jucătoare românce.

Jurnalsportiv.ro: – Vă gânditi să rămâneți o perioadă îndelungată la aceasta echipă?

Ciprian Dârnescu:- Din punctul meu de vedere, îmi place stabilitatea și îmi place să fac lucrurile încât să avem continuitate de la etapă la etapă. Consider că ai nevoie de minim 3 ani să poți creea ceva stabil.

Jurnalsportiv.ro: -  Ce implinire aveți dumneavoastră pana acum din punct de vedere sportiv?

Ciprian Dârnescu:- Sunt de fapt mai multe, cresterea la toți sportivii de la Târgu Mureș pe care i-am luat de mici și i-am lăsat pe toți la Divizia A. Asta e cea mai mare realizare. Rezultatele de moment sunt chestii care se uită într-o săptămână, dar unde au ajuns ele este cea mai mare împlinire. Mai important decât rezultatul de moment poate fi ce lași în urma ta. Consider că acesta este rezultatul muncii unui om, indiferent de meserie.

Jurnalsportiv.ro: – Apropo de monotonie, încercați și lucruri diferite la antrenamente sau aveți un program strict pe care îl respectați?

Ciprian Dârnescu: – Trebuie să simți colectivul în ce stare este și în  funcție și de stare trebuie să-ți adaptezi antrenamentele. Poate la început de săptămână îți propui anumite lucruri pentru următorul joc, dar în funcție de starea lor fizică și psihică mai adaptăm programul. Încercăm să schimbăm, să dăm o altă tentă. Este foarte complexă meseria asta de antrenor. Sportul nu este matematică. În primul rand trebuie să te adaptezi la ce ai tu, ce poziție ai în sală la antrenament, ce colectiv ai, cand și cu cine ai meci. În funcție de toți acești factori trebuie să-ți faci antrenamentul.

Jurnalsportiv.ro:- Și acum o întrebare mai delicată. Din punctul dumneavoastra de vedere sunt și momente când un antrenor trebuie să intervină când sunt neînțelegeri în echipă?

Ciprian Dârnescu: – Da! Un antrenor trebuie să controleze în mare parte viața sportivilor.

Jurnalsportiv.ro:- Considerați că este importantă concurența pe posturi?

Ciprian Dârnescu: – Bineînțeles! Concurența este benefică și aduce progres.

Jurnalsportiv.ro:- Văd și sportivii la fel?

Ciprian Dârnescu: – Cine nu acceptă concurența nu poate fi numit sportiv. Scopul nostru, al tuturor, este de a obține rezultate și o sa intre în teren cele mai în formă jucătoare la ora meciului, in funcție de necesitățile echipei.

Jurnalsportiv.ro:- Considerați că eșecul face parte din activitatea unui antrenor?

Ciprian Dârnescu: – Sigur că da! Noi avem ședințe, discutăm problemele care au fost și căutam soluții ca pe viitor să nu se mai întample anumite evenimente. Și din eșecuri se învață foarte mult.

Jurnalsportiv.ro:- Și o ultimă întrebare: Ați realizat multe la nivel de junioare, dar ce doriți să realizați pe viitor ca antrenor?

Ciprian Dârnescu: – Vreau să existe progres și rezultate de la an la an și o perfectionare din punct de vedere personal. Pe viitor îmi doresc să ajung într-un campionat puternic din afară, unde să fie recunoscută valoarea ca antrenor dupa rezultatele pe care le ai an de an.
scm-pitesti-volei-feminin-4

 Lotul echipei SCM Pitești

Ridicători: Viloiu Denisa, Dobra Isabela Ionela.

Universali: Zanfir Cristina, Ordeanu Andreea.

Centri: Diana Ariton, Mihaela Ilina, Gavrilescu Claudia.

Secunzi: Gracieli de Monte, Diana Cărbuneanu, Stroe Alexandra, Moale Elena.

Libero: Mariana Sales Elias,Pamfil Mihaela.

Antrenor principal: Ciprian Dârnescu.

 

Etichete:, , , , ,

Leave a Reply

© 2024 Jurnal Sportiv. All Rights Reserved. Autentificare

- Designed by Marius TRANDAFIR

ziare | sportul.com | Bloguri, Bloggeri si Cititori | ziare.org